تشخیص آمبولی ریه با فیلم رادیولوژی PPQ

اشتراک گذاری :

آمبولی ریه شامل لخته شدن خون در عروق خونی است که عموما در پا ایجاد شده و سپس به شریان ریه وارد می شود و در آنجا باعث انسداد جریان خون می گردد. برای تشخیص آمبولی ریه از روشهای مختلف تصویربرداری پزشکی استفاده می شود که در ادامه به تشخیص آمبولی ریه با فیلم رادیولوژی PPQ  می پردازیم.

آمبولی ریه چیست ؟

آمبولی لخته خونی است که در یک رگ خونی در بدن تشکیل شده و به نواحی دیگر بدن می رود. آمبولی ریه لخته خونی است که جریان خون را در یکی از شریان های ریه مسدود می کند بطوریکه در بیشتر مواقع لخته خون از یک سیاهرگ یا ورید عمقی در ساق پا شروع شده و به سمت ریه می رود و انسداد را ایجاد می کند. اما به ندرت پیش می آید که لخته در وریدهای دیگر قسمتهای بدن تشکیل شود.

سیستم گردش خون شامل قلب ، سرخرگ یا شریان ، ورید یا سیاهرگ بوده که بطوریکه در ابتدا قلب خون را با نیروی زیاد به سرخرگ پمپاژ می کند که به مویرگها در سراسر بدن هم می رسد. در ادامه خون از راه وریدها به سمت قلب باز گشته و سرعت جریان خون کمتر می شود و در صورت کندتر شدن بسیار زیاد سرعت جریان خون در بازگشت به قلب ، لخته خون ایجاد می شود.

از آنجا که لخته خون ایجاد شده در ریه ها ، جریان خون به ریه ها را مسدود می کند ، آمبولی ریه می تواند تهدید کننده زندگی باشد. با این حال درمان سریع ، تا حد زیادی خطر مرگ را کاهش می دهد. از طرفی انجام اقداماتی برای جلوگیری از لخته شدن خون در پاها به محافظت از بیمار در برابر آمبولی ریه کمک می کند.

آمبولی ریه چه علائمی دارد ؟

علائم آمبولی ریه از فرد به فرد متفاوت است چراکه به عواملی همچون میزان درگیری ریه ، اندازه لخته و بیماری های زمینه ای قلبی یا ریوی بستگی دارد. علائمی که در این بیماری رایج اند عبارتند از :

  • درد قفسه سینه : درد به گونه ای است که بیمار احساس می کند که دچار حمله قلبی شده است. این درد اغلب تیز است و زمانی که بیمار در زمان نفس کشیدن عمیق ، سرفه کردن یا خم شدن آن را بیشتر احساس می کند.
  • تنگی نفس : این علامت معمولا به طور ناگهانی ظاهر شده بطوریکه این مشکل حتی در زمان استراحت بیمار نیز اتفاق می افتد و با انجام فعالیت بیشتر می شود.
  • غش کردن : اگر ضربان قلب یا فشار خون بیمار به طور ناگهانی کاهش یابد ممکن است بیمار از هوش برود که به این حالت سنکوپ یا غش کردن می گویند.

سایر علائمی که ممکن است با آمبولی ریه رخ دهند عبارتند از :

  • سرفه ای که ممکن است شامل مخاط خونی و یا رگه های خونی باشد.
  • ضربان قلب سریع و نامنظم
  • سبکی سر یا سرگیجه
  • تعریق بیش از حد
  • تب
  • درد یا تورم ساق پا

مقالات دیگر : تشخیص تومور مثانه با فیلم رادیولوژی PPQ

دلایل ایجاد آمبولی ریه

  1. جالب توجه است که لخته شدن فرایند طبیعی بدن برای جلوگیری از خونریزی می باشد بطوریکه بدن لخته خون را ساخته و سپس آن را تجزیه می کند. اما در صورت عدم توانایی بدن در تجزیه لخته خون در شرایط خاص ، مشکلات سلامتی جدی در بدن از جمله آمبولی ریه ایجاد می شود.
  2. کند شدن جریان خون در وریدها و DVT : کاهش چشمگیر سرعت جریان خون در سیاهرگها در بازگشت خون به قلب باعث ایجاد تشکیل لخته یا آسیب دیواره عروق خونی می شود ( که می تواند هم در سیاهرگ و هم در سرخرگ رخ دهد ). لخته های خونی تشکیل شده در وریدها را لخته خون وریدی گویند که عموما در وریدهای عمقی پا شکل می گیرد و به آن ترومبوز ورید عمقی یا DVT گویند که شایع ترین علت آمبولی ریه می باشد. با تشکیل لخته خون در وریدهای عمقی ساق پا ، بخشی از لخته پاره شده و خون به نقاط دیگر بدن از جمله ریه می شود و آمبولی ریه ایجاد می شود.
  3. ترومبوز ورید عمقی در قسمت فوقانی بدن
  4. آمبولی ریه در اثر لخته شدن خون در انتهای یک کاتتر وریدی بطوریکه شکسته شده و لخته خون به سمت ریه حرکت کند.
  5. آمبولی ریه در اثر شکستن استخوان بزرگ در بدن
  6. آمبولی مایع آمنیوتیک در زنان باردار

عوامل خطر ابتلا به آمبولی ریه

  1. افراد در موقعیت هایی با تحرک کم نظیر استراحت بمدت طولانی ، یا مسافرت های طولانی با هواپیما یا قطار یا ماشین
  2. افراد فلج
  3. افراد با وزن بالا
  4. بانوان باردار و بعد از سزارین
  5. سابقه خانوادگی و ژنتیکی اختلالات لخته شدن خون
  6. جراحی خصوصا جراحی پا
  7. سابقه لخته شدن خون
  8. افزایش سن
  9. مصرف سیگار
  10. ابتلا به سرطان و درمان آن
  11.  ابتلا به فشار خون ، بیماریهای التهابی روده ، سکته مغزی ، نارسایی قلبی ، بیماری انسدادی ریه COPD
  12.  مصرف برخی داروها همچون استروژن یا قرص ضد بارداری
  13.  ورید واریسی شامل بزرگ شدن وریدهای پا

مقالات دیگر : تشخیص گلیوبلاستوما با فیلم رادیولوژی PPQ

نحوه تشخیص آمبولی ریه

از آنجا که علائم بیماری آمبولی ریه شبیه بسیاری از بیماری هاست لذا تشخیص این بیماری سخت است. برای تشخیص ابتدا پزشک معاینه فیزیکی انجام می دهد بطوریکه در طول معاینه فیزیکی پزشک ممکن است پاهای بیمار را به دقت بررسی کند تا نواحی حساس ، متورم ، قرمز و گرم را به جهت وجود لخته خون پیدا کند. از طرفی در مورد سوابق پزشکی بیمار سوال هایی می پرسد. همچنین پزشک از آزمایش خون و آزمایشات تصویربرداری برای تشخیص دقیق آمبولی ریه استفاده می کند.

آزمایشات تصویربرداری رایجی که ممکن است برای بیمار تجویز شود شامل موارد زیر است :

  1. رادیولوژی ریه : در این روش از اشعه ایکس برای بررسی ریه و قلب (شکل و اندازه قلب ، ریه ها و راه های تنفسی ، سرخرگ آئورت و شریان های ریوی ، مدیاستن که دو ریه راست و چپ را از هم جدا می کند ) کمک گرفته می شود.
  2. آنژیوگرافی ریه : بررسی آنوریسم شریانی یا تنگی و انسداد شریانی با استفاده از اشعه ایکس با ماده کنتراست انجام می شود که در آن ماده کنتراست بوسیله یک لوله انعطاف پذیر نازک در داخل شریان تزریق می شود که این ماده به شکل رنگ واضح عروق خونی را مشخص می سازد.
  3. سی تی اسکن ریه یا سی تی آنژیوگرافی ریه با تزریق : که در آن از اشعه ایکس برای تشخیص لخته استفاده می شود و معمولا از کنتراست برای وضوح بیشتر لخته و عروق خونی در آن استفاده می گردد.
  4. اسکن پرفیوژن ریه یا V/Q : که برای نمایش جریان هوا و جریان خون در ریه استفاده می شود و در آن ماده رادیواکتیو بکار برده می شود.
  5. سونوگرافی رنگی یا داپلر رنگی از عروق پاها : برای اندازه گیری جریان خون و ارزیابی لخته در رگها
  6. آنژیوگرافی ریه برای نشان دادن لخته خون در ریه
  7. الکتروکاردیوگرام برای ثبت فعالیت قلبی
  8. ام آر آی ریه : از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی و کامپیوتر برای ثبت تصاویر از ریه استفاده می کند و برای افراد باردار و افرادی که قادر به تحمل کنتراست مورد استفاده در سایر آزمایشات تصویربرداری نیستند ، مناسب می باشد.

معرفی نرم افزار »

از آنجا که تصاویر رادیولوژی ، سی تی اسکن ، ام آر آی و ... باید بر روی فیلم رادیولوژی یا کاغذ چاپ شود تا به پزشک ارائه کنید و با توجه به قیمت بالای فیلم رادیولوژی و بی کیفیت بودن تصاویر بر روی کاغذ ، متخصصان اقدام به ابداع نرم افزار مخصوص مشاهده تصاویر پزشکی در موبایل نموده اند که به توضیح درباره یکی از این نرم افزارها می پردازیم.

نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ

نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ یک نرم افزار کاربردی برای ارائه تصاویر پزشکی بیمار در گوشی موبایل و تبلت و کامپیوتر یا لپ تاپ بصورت تحت وب است که می تواند یک جایگزین عالی برای فیلم رادیولوژی ساده باشد. در این نرم افزار از کیو آر کد برای ارائه تصاویر پزشکی بیمار استفاده می شود به گونه ای که تصاویر منتخب پزشک به کیو آر کد بیمار ارسال شده و تنها با یک اسکن ساده از طریق گوشی موبایلی که در دست دارید می توانید به تمامی تصاویر دسترسی یابید.

مطالب بیشتر در صفحه فیلم رادیولوژی PPQ

تشخیص آمبولی ریه با فیلم رادیولوژی PPQ

برای مشاهده تصاویر رادیولوژی یا سی تی اسکن ریه بیمار می توانید از نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ کمک بگیرید به گونه ای که در ابتدا بارکد دوبعدی تصاویر ریه بیمار را با دوربین موبایل اسکن کنید تا تصاویر سریعا در مرورگر موبایل به نمایش در آید. ازین رو فیلم رادیولوژی PPQ تحت وب است و لازمه دستیابی به تصاویر متصل بودن به اینترنت می باشد تا بتوانید در هر لحظه و هر مکان تصاویر بیمار را مشاهده نمایید.

از مزایای قابل ذکر فیلم رادیولوژی PPQ کیفیت بالای تصاویر ریه بیمار است که در تشخیص بهتر و سریعتر بیماری به پزشک کمک بسزایی می کند. افزون بر این با قابلیت اشتراک گذاری لینک تصاویر می توان در ویزیت ها و یا مشاوره های آنلاین تصاویر ریه بیمار را برای پزشک در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشت.

جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق شماره 09111366703 با ما در ارتباط باشید.

نرم افزار پزشکی سپاس92

اینستاگرام : https://instagram.com/sepas92

 

مقالات مشابه


logo