تشخیص پانکراتیت با فیلم رادیولوژی PPQ
پانکراتیک یا التهاب پانکراس یکی از بیماریهای شکمی است که می تواند موقتی یا حاد و مزمن یا همیشگی باشد. از علائم پانکراتیت درد شکم بوده و علل ابتلا به 80 درصد موارد پانکراتیت مصرف الکل و سنگ کیسه صفرا است. برای تشخیص پانکراتیت از انواع تصویربرداری نظیر سی تی اسکن و ام آر آی و سونوگرافی استفاده می شود که در این مقاله به تشخیص پانکراتیت با فیلم رادیولوژی PPQ می پردازیم.
پانکراتیت چیست ؟
پانکراس یا لوزالمعده عضوی در شکم است که مابین شکم و ستون فقرات قرار داشته و در هضم و تنظیم قند خون نقش مهمی دارد و هورمونهایی همچون انسولین را می سازد. از سوی دیگر پانکراس آنزیم های گوارشی را از طریق مجرای پانکراس به روده کوچک می رساند.
پانکراتیت نوعی التهاب در پانکراس است که باعث تورم و درد می شود. ناگفته نماند که التهاب نوعی پاسخ سیستم ایمنی بدن در مقابل آسیب است. اگر فردی دچار پانکراتیت شود ممکن است احساس درد معده و پشت داشته باشد. معمولا آسیب پانکراس به دلیل سنگ های صفراوی مسدود کننده پانکراس و یا الکل است.
انواع مختلف پانکراتیت
- پانکراتیت حاد : پانکراتیت حاد یک وضعیت موقتی است و زمانی اتفاق می افتد که لوزالمعده تلاش می کند پس از یک آسیب جزئی و کوتاه مدت بهبود یابد. اکثر افراد مبتلا با مراقبت طی چند روز بهبود می یابند.
- پانکراتیت مزمن : پانکراتیت مزمن یک بیماری طولانی مدت و پیش رونده است که با گذشت زمان شرایط بیمار بدتر می شود. پانکراتیت مزمن در نهایت آسیب دائمی به پانکراس وارد می کند که ممکن است باعث ایجاد زخم در بافت لوزالمعده شده و مانع ساخت آنزیم ها و یا هورمون ها گردد.
مقالات دیگر : تشخیص برونشکتازی با فیلم رادیولوژی PPQ
پانکراتیت چه علائمی دارد ؟
اولین علامت پانکراتیت درد و ناراحتی شکم است که می تواند متوسط تا شدید باشد و حتی به پشت نیز برسد. همچنین از علائم پانکراتیت حاد می توان به حساس بودن شکم در لمس کردن ، حالت تهوع و استفراغ ، ضربان قلب سریع ، تب و از نشانه های پانکراتیت مزمن می توان به سوء هاضمه و درد بعد از میل غذا ، دردی که گاهی می آید و گاهی می رود ولی بطور کل از بین نمی رود ، از دست دادن اشتها ، مدفوع چرب و سبکی سر اشاره کرد.
چه علائمی نشان دهنده عدم کارکرد درست پانکراس است ؟
هنگامی که پانکراتیت مزمن طولانی مدت شروع به تاثیرگذاری بر عملکرد پانکراس کند ، ابتدا آن را در سیستم گوارش احساس می کنید. هنگامی که لوزالمعده نتواند به درستی آنزیم های گوارشی بسازد و تحویل دهد ، بدن قادر به تجزیه و جذب تمام مواد غذایی نخواهد بود و ممکن است پس از غذا احساس ناراحتی کنید و یا ممکن است شاهد دفع چربی های هضم نشده در مدفوع باشید و با گذشت زمان متوجه کاهش وزن خود شوید.
علت ابتلا به پانکراتیت چیست ؟
- سابقه خانوادگی ابتلا به پانکراتیت
- مصرف الکل زیاد به میزان ۴ نوشیدنی یا بیشتر در طول روز
- سیگار کشیدن
- دیابت
- چاقی خصوصا در اطراف شکم با BMI 30 یا بیشتر
- تری گلیسیرید بالا
- سنگ کیسه صفرا
بطور کل در حدود 80 درصد موارد پانکراتیت به علت سنگ کیسه صفرا و مصرف زیاد الکل رخ می دهد. از آنجا که مجرای صفرای مشترک صفرا را از کیسه صفرا از راه مجرای پانکراس به روده تخلیه می کند زمانی که سنگ کیسه صفرا وارد مجرای صفراوی شود و گیر کند ، خروج آب از مجرای پانکراس بطور موقتی بسته می شود که خود باعث به دام افتادن آنزیم های داخل پانکراس نیز می شود.
از سوی دیگر مصرف زیاد الکل که علت حدود نصف بیماران پانکراتیت مزمن و حاد است ، به دلیل وجود ترکیبات سمی الکل باعث التهابی در پانکراس می شود ، اگرچه هنوز دانشمندان در این باره مطمئن نیستند. از دیگر علل پانکراتیت ، بیماری خودایمنی ، عفونت ، ویروس ، ارثی بودن ، کاهش خون رسانی ، تری گلیسیرید بالای خون ، مصرف داروی خاص ، کلسیم بالای خون و سرطان می باشد که کمتر شایع است و 20 درصد مابقی علل پانکراتیت را تشکیل می دهد.
عوارض پانکراتیت
- آسیب به سلولهای سازنده انسولی و ابتلا به دیابت
- عفونت پانکراس
- کاهش وزن
- سوء تغذیه در اثر عدم دریافت مواد مغذی از غذاها به علت کمبود آنزیم گوارشی
- نارسایی کلیه
- انسداد مجاری صفراوی
- کیست حاوی مایع در پانکراس که با ترکیدن و عفونی شدن پانکراس همراه است.
- نکروز پانکراس یا مرگ بافتها به علت عدم دریافت خون کافی توسط پانکراس
- مشکلات تنفسی در اثر تغییرات شیمیایی در بدن و تاثیر منفی بر روی ریه ها
- سرطان پانکراس
پیشگیری از پانکراتیت
در صورت مصرف الکل ، میزان الکل مصرفی را محدود کنید و یا به کل ترک نمایید. بدین جهت می توانید به پزشک مراجعه کنید تا به شما در ترک الکل کمک کند. همچنین ترک کردن سیگار نیز در پیشگیری از ابتلا به پانکراتیت موثر است. از دیگر موارد پیشگیری از پانکراتیت عدم مصرف مواد غذایی ناسالم و بجای آن رعایت رژیم غذایی سالم و پیروی از توصیه های پزشک تغذیه می باشد. همچنین در صورت چاقی ، از وزن خود بکاهید و یا در صورت دیابت رژیم غذایی دیابتی ها را رعایت کرده و قرص قند را بطور منظم طبق دستور پزشک مصرف نمایید.
پانکراتیت چگونه تشخیص داده می شود ؟
اگر علائم مشخصی از پانکراتیت داشته باشید ، پزشک آزمایشاتی همچون خون ، آزمایش مدفوع ( به جهت اندازه گیری سطوح چربی که نشان می دهد دستگاه گوارش به اندازه کافی مواد مغذی جذب نمی کند ) برای شما تجویز می کند. آزمایش خون لوزالمعده به دنبال افزایش سطح آنزیم های پانکراس در خون شماست که اگر سطح آن حداقل سه برابر بیشتر از حد نرمال باشد ، پزشک به پانکراتیت مشکوک خواهد شد.
در ادامه پزشک ممکن است برای اطمینان آزمایشاتی مقطعی مانند سی تی اسکن یا ام آر آی را تجویز کند که این آزمایشات می توانند تورم و رسوب مایع در لوزالمعده را به خوبی نشان دهند.
- سونوگرافی : با امواج فراصوت یا اولتراسوند کار می کند و تصاویر پانکراس و کیسه صفرا را نشان می دهد تا بتوان سنگهای صفراوی و مشکلات پانکراس را تشخیص داد.
- سی تی اسکن : از اشعه ایکس برای گرفتن تصاویر مقطعی از پانکراس استفاده کرده و در کامپیوتر سی تی اسکن به تصاویر قابل تفسیر تبدیل می کند و حتی بازسازی های دوبعدی و سه بعدی نیز انجام می شود که میزان التهاب پانکراس یا سنگ کیسه صفرا را نشان می دهد.
- ام آر آی : از میدان مغناطیسی یا آهنربای قوی و امواج رادیویی برای گرفتن تصاویر از پانکراس و کیسه صفرا استفاده می کند بطوریکه این تصاویر بسیار دقیق است و بافتها و ساختارهای نامنظم کیسه صفرا و پانکراس را مشخص می سازد.
از دیگر آزمایشاتی که پزشک برای تشخیص پانکراتیت بکار می برد ، سونوگرافی آندوسکوپی است که در آن پزشک با یک لوله از راه دهان به مری و معده و دستگاه گوارش می رسد و التهاب پانکراس و سنگ صفرا و دیگر مشکلات را نشان می دهد.
مقالات دیگر : تشخیص انسداد روده با فیلم رادیولوژی PPQ
معرفی یک نرم افزار
همانطور که می دانید تمامی تصاویر حاصله از ام آر آی و یا سی تی اسکن بر روی صفحه ای به نام فیلم رادیولوژی چاپ می گردد. فیلم رادیولوژی صفحه ای ژلاتینی است که حاوی مقداری نقره است تا پس از برخورد با اشعه ایکس تصویر بدست آمده بر روی آن ظاهر شود. اما قیمت این فیلم ها با توجه به عدم تولید داخل کشور و خرید از کشورهای تولید کننده با نرخ ارز بسیار گران بوده و برای مراکز تصویر برداری بصرفه نیست. از این رو باید به دنبال جایگزینی مناسب برای فیلم رادیولوژی ساده باشیم.
نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ
نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ یک جایگزین مناسب و کاربردی برای فیلم رادیولوژی ساده برای مشاهده تصاویر رادیولوژی است که با استفاده از کیو آر کد قادر به ارائه تصاویر بیمار بدون نیاز به فیلم رادیولوژی خواهید بود. در این نرم افزار برای مشاهده تصاویر نیاز به دستگاه خاصی ندارید و تنها با گوشی موبایلی که در دست دارید می توانید به تصاویر بیمار دسترسی یابید.
توضیحات بیشتر در صفحه فیلم رادیولوژی PPQ
از مزایای نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ می توان به سرعت بالای لود تصاویر ، بدون نیاز به نام کاربری و رمز عبور ، قابل مشاهده در موبایل و تبلت یا کامپیوتر و لپ تاپ ، تحت وب بودن نرم افزار و به تبع دسترسی در هر مکان و هر زمان ، کیفیت بالای تصاویر معادل مدالیته تصویربرداری و ... اشاره کرد.
تشخیص پانکراتیت با فیلم رادیولوژی PPQ
چنانچه ذکر شد برای تشخیص پانکراتیت از روشهای تصویربرداری پزشکی همچون سی تی اسکن و ام آر آی استفاده می شود که می توان برای مشاهده این تصاویر از نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ کمک گرفت. بدین ترتیب به دلیل کیفیت بالای تصاویر پزشک به راحتی می تواند کوچکترین مشکلات پانکراس را بررسی نموده و پانکراتیت را تشخیص دهد.
از سوی دیگر با توجه به تحت وب بودن این نرم افزار می توان در هر مکان حتی اتاق جراحی به تصاویر پانکراس بیمار دسترسی داشت. و یا برای شرکت در ویزیت های آنلاین یا مشاوره های آنلاین پزشکی برای ارائه تصاویر پزشکی مناسب می باشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق شماره 0911166703 در ارتباط باشید.
نرم افزار پزشکی سپاس92
اینستاگرام : https://instagram.com/sepas92