تجهیزات مراکز رادیولوژی
تجهیزات مراکز رادیولوژی و تصویربرداری پزشکی شامل دستگاه هایی هستند که با استفاده از آنها از قسمت های مختلف بدن با کمک اشعه های مختلف مانند اشعه ایکس تصاویری بدست می آید تا مطالعه و تشخیص بسیاری از بیماری ها را امکان پذیر سازد. بدین جهت این روش ها در شرایطی بکار می روند که بیماری با ابزارهای معاینات معمولی قابل تشخیص نیستند و نیاز به جزییات بیشتری از آن است که پزشک بدون آن نمی تواند به تشخیص و درمان بیماری بپردازد.
انواع تجهیزات مراکز رادیولوژی
رادیولوژی تشخیصی شامل سی تی اسکن ، ام آر آی ، رادیولوژی ساده ، ماموگرافی ، سونوگرافی ، پانورکس و ... بدین جهت در رشته پزشکی اهمیت دارد که با استفاده از تجهیزات و دستگاه های مختلف به بررسی انواع بیماری ها و علل علائم یک بیماری ، اقدامات جراحی ، تروما ، روند درمان در بیماری هایی نظیر کنسر به منظور بررسی واکنش بدن در تاثیر دارو و روشهای درمانی مختلف در بیمار و ... کمک بسزایی می کند.
برای تصویربرداری از بدن دستگاه های مختلفی برای تشخیص بیماریهای متفاوت مورد استفاده قرار می گیرند که در ادامه به معرفی برخی از آنها می پردازیم.
دستگاه سی تی اسکن :
سی تی اسکن که نام دیگر آن توموگرافی یا مقطع نگاری کامپیوتری است یکی از پر کاربردترین تجهیزات مراکز تصویربرداری پزشکی است که از اشعه ایکس برای تصویربرداری کمک می گیرد و به منظور مشاهده بافت های نرم و استخوان های بدن مورد استفاده قرار می گیرد. ازین رو تشخیص انواع شکستگی استخوانی ، سکته مغزی ، انواع تروما و ... با دستگاه سی تی اسکن به خوبی نمایش داده می شود و در صورتی که تومور در بدن فردی وجود داشته باشد با استفاده از این نوع تصویر برداری ، اندازه و اطلاعات دقیق مربوط به آن ، در اختیار پزشک قرار داده می شود.
مقالات بیشتر : سی تی اسکن برای تشخیص چه بیماریهایی کاربرد دارد؟
دستگاه ام آر آی :
در تصویر برداری ام آر آی ، امواج مغناطیسی برای تولید تصاویر مورد استفاده قرار می گیرند که این امواج بر خلاف اشعه ایکس هیچ خطری برای بیمار ندارد و حتی می تواند در مدت زمان طولانی تحت امواج مغناطیسی قرار گیرد. عملکرد دستگاه ام آر آی به این صورت است که با قرار گرفتن بدن در دستگاه و میدان مغناطیسی قوی ، پروتون های هسته های بافت های بدن می چرخند و محور چرخش آن در امتداد خطوط میدان مغناطیسی دستگاه قرار می گیرند. سپس امواج رادیویی به بدن تابانده می شود که محور چرخش این پروتون ها را تا حدی تغییر می دهند و در نهایت این امواج به کامپیوتر رسیده و پس از پردازش تصاویر مناسبی از بدن ارائه می شود.
از آنجا که دستگاه ام آر آی بافتهای بدن را بخوبی نمایش می دهد لذا برای تشخیص بسیاری از بیماریها ، تومورها ، مشکلات رحم در بانوان و مشکلات پروستات در آقایان و فیستول آنال و ... بکار گرفته می شود. اگرچه درتشخیص مشکلات استخوان هم موثر می باشد.
دستگاه سونوگرافی :
دستگاه سونوگرافی از دیگر دستگاه های مهم مراکز تصویر برداری است که با استفاده از امواج بی خطر فراصوت تصویربرداری از بدن انجام می گیرد. این نوع تصویر برداری برای مشاهده مجاری ادراری ، غدد تیروئید ، سنگ کلیه ، گرفتگی عروق ، مشاهده بخش های شکمی و بررسی رشد جنین از ابتدای بارداری تا روز زایمان و ... مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اینکه سونوگرافی روشی تشخیصی است که در زمان انجام آن نیاز به تشخیص پزشک دارد لذا توسط خود پزشک انجام شده و تفسیر می گردد.
دستگاه رادیولوژی :
رادیولوژی نوعی تصویربرداری است که با استفاده از اشعه ایکس برای تشخیص و مشاهده اجزای داخلی بدن بکار می رود. دستگاه های رادیولوژی از قسمت هایی به نام منبع اشعه ایکس و آشکار ساز ساخته شده اند که در منبع اشعه ایکس آن ، اشعه ایکس تولید می شود ، به این صورت که جریان الکتریکی با سرعت زیاد به هدف می خورد و پس از از دست دادن شتاب خود تبدیل به انرژی شده و در آخر اشعه ایکس را تولید می کند. در قسمت آشکار ساز هم با برخورد اشعه ایکس تولید شده ، تصویر مربوطه از بیمار تولید می شود.
تجهیزات اتاق رادیولوژی
تجهیزات اتاق رادیوگرافی شامل اجزای کلیدی تجهیزات رادیوگرافی شامل لوله اشعه ایکس ، تقویت کننده تصویر ، مانیتور ، جدول و امکانات سخت افزاری برای ضبط و ذخیره تصاویر می باشد.
در تجهیزات رادیولوژی از چه موارد ایمنی برای محافظت در برابر اشعه ایکس استفاده می شود ؟
نمونه هایی از پوشش هایی که می تواند در مقابل اشعه ایکس و یا گاما نقش محافظ داشته باشند شامل موارد زیر می باشند :
- پیش بند یا جلیقه های سربی
- یقه تیروئید سربی
- دستکش سربی
- عینک های محافظ
انواع دیگر تجهیزات مراکز رادیولوژی چیست ؟
تمامی خدمات رادیولوژی که در بالا ذکر شد ، پس از ثبت تصویر نیاز به روشی برای ارائه به پزشک دارند که در گذشته تمامی تصاویر بدست آمده از بیمار روی فیلم های رادیولوژی چاپ می شدند و لذا فیلم رادیولوژی یکی از مهم ترین تجهیزات مربوط به مراکز رادیولوژی بشمار می رود. اما هم اکنون با توجه به افزایش هزینه های مراکز تصویربرداری و قیمت بالای فیلم رادیولوژی ، خرید فیلم رادیولوژی برای مراکز تصویربرداری مناسب نمی باشد و از سوی دیگر وزارت بهداشت استفاده از فیلم رادیولوژی را برای مراکز تصویربرداری ممنوع کرده و به این مراکز توصیه به استفاده از نرم افزارهای جایگزین فیلم رادیولوژی نموده است. در این راستا با توجه به تمامی مشکلات مربوط به فیلم رادیولوژی و دستور معاونت درمان وزارت بهداشت ، مفتخریم که محصول نرم افزاری خود را در راستای حذف فیلم رادیولوژی و ارائه آن به واسطه QR Code را به شما معرفی نماییم.
نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ
فیلم رادیولوژی PPQ یک نرم افزار کاربردی در راستای ارائه تصاویر رادیولوژی بصورت دیجیتالی و تحت وب به بیمار و پزشک بوده که با استفاده از بارکد های دوبعدی تمامی تصاویر بیمار را با کیفیت عالی ارائه می دهد. لازم به ذکر است که تمامی تصاویر بدون معطلی در گوشی موبایل و یا کامپیوتر قابل مشاهده است و به دلیل آسان بودن و بدون نیاز به نام کاربری یا رمز عبور و ... استفاده از آن برای عموم به راحتی صورت می گیرد. یکی از مزایای مهم نرم افزار امکان ارسال جواب برای بیمار از طریق بارکد می باشد . با استفاده از این روش از هزینه های اضافی مراکز تصویر برداری اعم از تهیه کاغذ ، خرید فیلم رادیولوژی و کلیشه آن جلوگیری می شود.
مقالات بیشتر : هدف از ابداع نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ
مزایای فیلم رادیولوژی PPQ
- قابلیت مشاهده تصاویر رادیولوژی بیمار در موبایل و تبلت و یا کامپیوتر بدین صورت که بارکد دوبعدی بیمار با دوربین موبایل قابل رمزگشایی بوده و تمامی تصاویر بیمار با کیفیت بالا در مرورگر موبایل قابل مشاهده می گردد.
- تحت وب بودن نرم افزار
- سرعت بالای لود تصاویر که با توجه به سرعت پایین اینترنت در کشور قابل توجه است.
- حجم پایین تصاویر بدون افت کیفیت : از آنجا که حجم تصاویر رادیولوژی بسیار بالاست اما قابلیت نرم افزار فیلم رادیولوژی بدینگونه است که با تبدیل فرمت این تصاویر به فرمت JPEG عکس ، حجم تصاویر بدون ذره ای افت کیفیت ، بطور قابل توجهی کم می شود.
- کیفیت بالای تصاویر مطابق خروجی مدالیته انجام خدمت نظیر سی تی اسکن یا ام آر آی
- ارائه جواب پزشک رادیولوژیست در بارکد دوبعدی بیمار
- قابلیت بزرگنمایی جواب پزشک
- بدون نیاز به نصب نرم افزار در موبایل : با توجه به تحت وب بودن نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ ، نیازی به نصب در موبایل نبوده و تنها با رمزگشایی بارکد دوبعدی بیمار به راحتی می توان به تصاویر بیمار در مرورگر موبایل دست یافت.
- بدون نیاز به نام کاربری و رمز عبور : به منظور مشاهده تصاویر رادیولوژی بیمار تنها نیاز به رمزگشایی بارکد دوبعدی داشته و پس از آن هیچگونه نام کاربری یا رمز عبور نیازی نیست.
- حذف فیلم رادیولوژی و هزینه های مربوط به آن همچون خرید فیلم ، پرینتر فیلم و جوهر فیلم
- حذف مشکلات مربوط به استفاده از فیلم رادیولوژی نظیر طریقه نگهداری در محیط تاریک بصورت ایستاده و در دما و رطوبت مناسب برای جلوگیری از مه گرفتگی و ایجاد آرتیفکت بر روی فیلم
جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق شماره 09111366703 با ما در ارتباط باشید.
نرم افزار پزشکی سپاس92
اینستاگرام : https://instagram.com/sepas92