آشنایی با دستگاه رادیولوژی
رادیولوژی شاخه ای از علم پزشکی است که با انرژی تابشی در تشخیص و درمان بیماری ها نقش دارد. رادیولوژی یا همان تصویر برداری تشخیصی ، ابزاری است که پزشکان می توانند به واسطه آن ، آنچه که در بدن بیمار اتفاق می افتد مشاهده نمایند که این امر در گذشته قبل از ظهور دستگاه رادیولوژی امکانپذیر نبوده و تنها با مرگ بیمار می توانستند ارگان های داخلی را مورد بررسی قرار دهند.
در مجموع می توان رادیولوژی را یک تخصص در پزشکی دانست که به تولید تصاویر به کمک عوامل مختلف فیزیکی و میدان مغناطیسی می پردازد و از این تصاویر برای تشخیص ، درمان و گاهی بررسی روند درمان و پیش آگاهی درمان بیماری ها استفاده می شود.
تولید اشعه ایکس در دستگاه رادیولوژی
از آنجا که اشعه ایکس یا رونتگن در حالت عادی در طبیعت وجود ندارد ، لذا برای کاربردهای پزشکی باید به وسیله لامپ های مخصوص ساخته شود. در لامپ های مولد اشعه ایکس که از نظر ظاهری به لامپ های کاتودیک شباهت دارد ، با بمباران الکترونی قطعه فلز کوچک و مقاومی از جنس تنگتن در قطبی از لامپ به نام کانون قرار می گیرد و ترازهای انرژی الکتریکی در این فلز با هم برخورد کرده و سپس انرژی ناشی از جابجایی آنها به صورت اشعه ایکس تولید می شود.
لازم به توضیح است که الکترون هایی که مورد استفاده قرار می گیرند از سیم پیچی کوچکی در قطب منفی لامپ تولید می شوند و به کمک خلا درون لامپ و تحت تاثیر اختلاف پتانسیل که از یک ژنراتور تولید شده ، به کانون لامپ برخورد می کنند.
مقالات دیگر : تجهیزات مرکز رادیولوژی
دستگاه رادیولوژی چگونه کار می کند ؟
در دشتگاه رادیولوژی اشعه ایکس در یک ناحیه کوچک در داخل لوله اشعه ایکس تشکیل شده و به فضا منحرف می شود که این لوله توسط یک محفظه لوله سربی احاطه شده که بخشی از اشعه ایکس توسط این محفظه جذب می گردد. سپس اشعه ایکس تولید شده از شکافی به نام درگاه لوله از محفظه خارج می شود که به آن تابش اولیه گویند. سپس اشعه مرکزی که در مرکز پرتو اشعه ایکس و عمود بر محور لوله اشعه ایکس است و در موقعیت یابی بیمار مهم است ( تا ناحیه مورد نظر بیمار با لوله اشعه ایکس تراز گردد ) ، به میدان تابش یعنی ناحیه مربعی اشعه ایکس و میز اشعه ایکس ارسال می شود.
با عبور اشعه ایکس از قسمت مورد نظر بیمار ، مقداری از اشعه توسط بیمار جذب می گردد. ازین رو ساختارهای آناتومیک که دارای تراکم بیشتری هستند همانند استخوان تابش بیشتری نسبت به عضله که دارای تراکم کمتری است ، جذب می کند. در ادامه تابش الگویی با شدت متفاوت در پرتو اشعه ایکس از بدن بیمار رخ می دهد که تابش خروجی یا باقی مانده نامیده می شود که در نهایت این تابش به سیستم گیرنده IR ارسال می شود که تصویر دیده نشده یا نهفته در آن شکل گرفته و پس از پردازش یک تصویر قابل مشاهده بدست می آید.
سیستم IR یا گیرنده تصویر دارای یک کاست حاوی صفحه تصویربرداری فسفر بوده که پس از دیجیتالی شدن رادیولوژی این سیستم بخشی از سیستم تصویربرداری دیجیتال شده است. صفحه فسفر به منظور ذخیره تصویر اولیه اشعه ایکس تا زمان پردازش بکار برده می شود و کاست از این صفحه فسفری در برابر آسیب محافظت می کند.
چگونه رادیولوژی انجام می شود ؟
در ابتدا کارشناس رادیولوژی ، قسمتی از اندام بیمار را که قرار است عکس بگیرد در وضعیت مناسب قرار داده و سپس یک صفحه فلزی مخصوص فیلم رادیولوژی در کنار بیمار یا در زیر بدن او قرار می دهد که به آن صفحه کاست گویند. در ادامه منبع اشعه ایکس را به بدن بیمار نزدیک می کند که این منبع اشعه بر روی دسته فلزی قرار دارد و بدن بیمار باید بین منبع اشعه ایکس و کاست قرار گرفته باشد. سپس کارشناس رادیولوژی قبل از ترک اتاق رادیولوژی از بیمار می خواهد که حرکت نکند و سپس به اتاق کنار اتاق رادیولوژی رفته و کلید تولید اشعه ایکس را فشار می دهد که در این زمان در کسری از ثانیه تابش اشعه ایکس صورت می گیرد.
در زمانی که پزشک تصویربرداری از دو یا چند اندام در زوایای مختلف را درخواست کرده باشد ، کارشناس رادیولوژی باید پس از انجام یک اکسپوز ، وضعیت بیمار را تغییر می دهد و مجددا تصویربرداری را بر روی اندام دیگر تکرار می کند. با پایان کار رادیولوژی ، باید تصاویر بر روی فیلم رادیولوژی چاپ گردد که این کار پس از طی فرایندهای شیمیایی برای قابل مشاهده شدن تصویر بر روی فیلم رادیولوژی انجام می شود.
چنانچه ذکر شد ، تصاویر حاصله از دستگاه رادیولوژی پس از تصویربرداری از بیمار جهت درک بهتر پزشک روی صفحاتی اعم از فیلم رادیولوژی ، کاغذ سونوگرافی و... چاپ می شوند. با عنایت بر دستور وزارت بهداشت در راستای دیجیتالی شدن دستگاه های مورد استفاده در مراکز و عدم ارائه اینگونه صفحات به بیمار و هزینه های بالای خرید فیلم رادیولوژی برای مراکز تصویربرداری پزشکی در ادامه نرم افزاری را به شما در جهت مشاهده تصاویر رادیولوژی معرفی می کنیم.
نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ چیست ؟
نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ یک نرم افزار تحت وب و کاربردی برای مراکز تصویر برداری پزشکی است که با بهره گیری از QR Code تحت وب در گوشی هوشمند و یا تبلت تصاویر مورد نیاز پزشک را ارائه می دهد. از نقاط قوت این نرم افزار نسبت به سایر نرم افزار های مشابه می توان به امکان ارسال جواب از طریق بارکد به بیمار ، تعداد کم تصاویر و تنها وجود تصاویر مورد نیاز پزشک در بارکد ، عدم معطلی و فوت وقت جهت مشاهده ی تصاویر اشاره داشت. لازم به ذکر است که جهت مشاهده تصاویر همچون گذشته نیاز به نگاتوسکوپ نداشته و تنها با در دست داشتن یک گوشی موبایل می توانید تمامی تصاویر را با کیفیت عالی مشاهده نمایید.
مقالات تکمیلی : هدف از ابداع فیلم رادیولوژی PPQ
چگونه به تصاویر بیمار در نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ دسترسی داشته باشیم ؟
تنها موردی که برای مشاهده تصاویر در نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ به آن نیاز دارید موبایل متصل به اینترنت است. ابتدا تلفن همراه خود را به اینترنت متصل کنید و سپس وارد دوربین گوشی شوید. از آنجا که گوشی های نسل جدید در دوربین خود دارای نرم افزار بارکد خوان هستند از این رو بدون نیاز به نصب نرم افزار خاصی بر روی گوشی موبایل ، می توانید به تصاویر دسترسی داشته باشید. اما اگر از گوشی های قدیمی تر استفاده می کنید ، ابتدا نرم افزار بارکد خوان را به صورت رایگان دانلود نمایید و سپس با ورود به نرم افزار ، بارکد بیمار را مقابل دوربین گوشی قرار دهید تا تصاویر در مرورگر موبایل نمایش داده شوند.
مزایای نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ
- سرعت بالای نرم افزار برای نمایش تصاویر رادیولوژی بیمار : چرا که با تغییر فرمت تصاویر پیچیده و پر حجم رادیولوژی به فرمت عکس JPEG بدون تغییر کیفیت ، حجم تصاویر به میزان زیادی کاسته می شود که این مهم در لود شدن تصاویر رادیولوژی با سرعت بالاتر اثرگذار است. حتی با وجود سرعت پایین اینترنت در کشور می توان تصاویر رادیولوژی بیمار را با به سرعت مشاهده نمود.
- کیفیت بالای تصاویر : در نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ کیفیت تصاویر به هیچ عنوان کاهش نمی یابد و مطابق با مدالیته خروجی انجام خدمت همچون رادیولوژی ، سی تی اسکن یا ام آر آی دارای کیفیت بالایی است. همچنین تصاویر رادیولوژی در این نرم افزار قابلیت بزرگنمایی دارد به گونه ای که ذره ای افت کیفیت در تصاویر دیده نمی شود.
- ارتقاء تشخیص پزشکی : با توجه به کیفیت بالای تصاویر در نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ ، پزشک بخوبی تمامی مشکلات بیمار حتی جزئی ترین آنها را می تواند مشاهده نماید و به درمان بیمار کمک کند که این مهم باعث ارتقاء تشخیص پزشکی در کشور می گردد.
- قابلیت اشتراک گذاری : از آنجا که بارکد دوبعدی بیمار که توسط نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ برای هر بیمار ارائه می شود ، قابلیت اشتراک گذاری در شبکه دارد ، ازین رو هم قابل چاپ بر روی کارت مخصوص و یا کاغذ برای ارائه به بیمار است و هم قابلیت اشتراک گذاری به صورت لینک پیامکی دارد تا با لمس لینک ارسالی در گوشی موبایل به راحتی تصاویر رادیولوژی بیمار در مرورگر موبایل به نمایش در آید.
- مورد استفاده در ویزیت های آنلاین و یا برای مشاوره های پزشکی خارج از کشور : همانطور که می دانید از دوران کرونا به بعد ، ویزیت های آنلاین گسترش زیادی یافته بطوریکه بیمار به مطب پزشک مراجعه نکرده و تنها بوسیله تماس اینترنتی با پزشک ویزیت می شود اما این روش کار را برای ارسال تصاویر پزشکی بیمار سخت می کند چرا که در گذشت نیاز به پست کردن تصاویر بود. خوشبختانه امروزه نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ کار را راحت کرده و تنها با اشتراک گذاری لینک تصاویر ، پزشک آنلاین می تواند تصاویر بیمار را مشاهده کرده و نظر خود را اعلام نماید. چنین قابلیتی برای مشاوره با پزشکان خارج از کشور نیز بسیار مناسب است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق شماره 09111366703 با ما در ارتباط باشید.
نرم افزار پزشکی سپاس92
اینستاگرام : https://instagram.com/sepas92