نقش سی تی اسکن در بررسی سینوس ها

سی تی اسکن یکی از انواع روشهای تصویربرداری پزشکی است که به جهت بررسی سینوس های پارانازال در افراد مبتلا به سینوزیت مزمن کمک کننده است. در این روش از اشعه ایکس برای تصویربرداری استفاده می شود. در ادامه به نقش سی تی اسکن در بررسی سینوس ها می پردازیم.
سی تی اسکن سینوس
سی تی اسکن سینوس یا computed tomography یا توموگرافی کامپیوتری یک روش تصویربرداری پزشکی با اشعه ایکس است که برش های مقطعی از سینوس های پارانازال تهیه می کند و تصاویر گرفته شده با کامپیوتر متصل به دستگاه سی تی اسکن بازسازی دو بعدی و سه بعدی شده و تبدیل به تصاویر قابل تفسیر می شود. تصاویر سی تی اسکن سینوس هم بر روی مانیتور کامپیوتر قابل بررسی است هم از طریق پرینتر قابل چاپ بر روی فیلم رادیولوژی و هم قابل رایت بر روی سی دی است.
از دیگر روشهای مشاهده تصاویر سی تی اسکن سینوس نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ است که تصاویر سینوس بیمار را با کیفیت و سرعت بالا در موبایل و تبلت بصورت تحت وب قابل مشاهده می سازد.
سی تی اسکن از سینوس های پارانازال و استخوانهای صورت ، قابلیت ارائه تصاویر حفره های سینوس های پارانازال ، بافت نرم ، رگهای خونی ، استخوانهای اطراف را دارد. قابل ذکر است که سینوس های پارانازال حفره های توخالی اما پر از هوا هستند که در داخل استخوان صورت قرار داشته و حفره بینی را فرا گرفته اند. سینوس ها 4 جفت هستند که هر جفت با سوراخ های کوچک به حفره بینی متصل شده اند.
بدین منظور سی تی اسکن سینوس روشی غیر تهاجمی ، دقیق و بدون درد و ناراحتی برای بررسی سینوس ها می باشد که انسداد سینوس ها و سینوزیت مزمن را بخوبی مشخص می سازد.
مقالات دیگر : فناوری سه بعدی تصویربرداری پزشکی
کاربردهای سی تی اسکن سینوس
- کمک به تشخیص سینوزیت
- تشخیص بیماریهای التهابی سینوس
- بررسی سینوسهایی که با مایع ضخیم پر شده اند.
نقش سی تی اسکن در بررسی سینوس ها در مبتلایان به سینوزیت مزمن چیست؟
** تصویربرداری دقیق و با جزئیات
سی تی اسکن سینوس تصاویر بسیار دقیقی از استخوان های صورت ، حفره های سینوس ، حفره های بینی تهیه می کند و امکان شناسایی تغییرات ظریف آناتومیک ، توده ، انسداد و دیگر ناهنجاریها و مشکلات سینوسی را امکانپذیر می سازد.
*** تعیین وسعت بیماری
سی تی اسکن سینوس میزان وسعت درگیری سینوس ها و حفره های بینی را در مبتلایان به سینوزیت مزمن مشخص می کند. این اطلاعات در درمان مناسب و قبل از جراحی کمک کننده است.
*** افتراق علل مختلف سینوزیت مزمن
سی تی اسکن سینوس علل مختلف سینوزیت را ارزیابی می کند :
- سینوزیت قارچی با مشاهده ضایعات قارچی در تصاویر سی تی اسکن سینوس
- تومورها با مشاهده توده غیر طبیعی و امکان بررسی ویژگی های توده
- پولیپ بینی با مشاهده توده نرم و خاکستری در حفرات بینی
مقالات دیگر : تصویربرداری ام آر آی دیفیوژن و بررسی تومورهای مغزی
*** کمک به برنامه ریزی جراحی
تصاویر سی تی اسکن سینوس برای جراحی سینوس ها کمک کننده است تا پزشک جراح با دقت بیشتری جراحی را انجام دهد و از آسیب به ساختارهای اطراف سینوس نظیر چشم مغز پیشگیری شود.
*** تشخیص آناتومیک واریانت
سی تی اسکن سینوس انحرافات و تغییرات طبیعی ساختار استخوانی و یا بافت نرم ، حفره سینوس یا حفره بینی را که anatomic variants خوانده می شود نشان می دهد. این تغییرات ممکنست باعث ایجاد یا تشدید علائم سینوزیت مزمن شوند.
انواع آناتومیک واریانت که با سی تی اسکن سینوس شناسایی می شود :
-
انحراف تیغه بینی که می تواند منجر به انسداد مسیر جریان هوا و یا تخلیه سینوس های پارانازال گردد.
- بزرگی شاخک های بینی Turbinate که باعث انسداد بینی می شود.
- کونکا بولوزا : یک سلول هوای بزرگ در شاخک میانی بینی که منجر به انسداد بینی می گردد.
- سلولهای هوایی هلر Haller : که در زیر حفره چشم قرار داشته و بزرگ شدن آن می تواند منجر به انسداد مجرای خروجی سینوس ماگزیلری شود.
- سلول هوایی آگریسی Agger Nasi : که در جلوی سینوس اتموئید قرار داشته و بزرگ شدن آن منجر به انسداد مجرای خروجی سینوس فرونتال می گردد.
- تنگی مجرای فرونتال که منجر به انباشت ترشحات در سینوس فرونتال و ایجاد عفونت می گردد.
معرفی نرم افزار
چنانچه در بالا ذکر شد مشاهده تصاویر سی تی اسکن سینوس با روشهایی مانند فیلم رادیولوژی ساده ، کاغذ ، سی دی یا دی وی دی ، مشاهده در مانیتور کامپیوتر و یا با نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ امکانپذیر است. در ادامه به توضیح درباره این نرم افزار می پردازیم.
نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ
فیلم رادیولوژی PPQ نرم افزاری تحت وب است که مشاهده تصاویر سی تی اسکن یا رادیولوژی و ... بیماران را در موبایل و تبلت یا کامپیوتر و لپ تاپ فراهم می سازد. بدین صورت که تصاویر پس از اتمام تصویربرداری در قالب یک بارکد دوبعدی یا کیو آر کد ارائه می شود که قابلیت رمزگشایی با دوربین موبایل و تبلت را دارد. این نرم افزار کمک می کند تا با تبدیل تصاویر پر حجم و پیچیده رادیولوژی به فرمت عکس JPG ، تصاویر سی تی اسکن بیمار با کیفیتی معادل با مدالیته سی تی نمایش داده شود.
بدین ترتیب می توان جزئی ترین مشکلات بیمار را در سی تی اسکن بیمار مشاهده نمود. از دیگر مزایای نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ می توان به سرعت بالای لود تصاویر حتی در صورت سرعت پایین اینترنت ، قابلیت اشتراک گذاری لینک تصاویر و کمک به شرکت در ویزیت های آنلاین و مشاوره های پزشکی آنلاین اشاره کرد.
ادامه در صفحه فیلم رادیولوژی
برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09111366703 تماس حاصل فرمایید.
نرم افزار پزشکی سپاس92
اینستاگرام : https://instagram.com/sepas92
نویسنده : مهندس محمد شیخی نژاد
دارای مدرک MCSE
دستاوردها : مقالات علمی در زمینه IT و طراح نرم افزارهای پزشکی
عضو شرکتهای دانش بنیان زیرنظر معاونت پژوهشی دانشگاه گیلان